Tekla

Linnéa Andersson

1. Blossom

Det kan inte bli mer intimt än så här. Det kan inte bli mer utlämnande.
Jag fläker upp mig själv likt en blomma, för att ni ska få nafsa på min nektar.
Ta den. Sprid mina frön.
En sorts pollinering.
En dag kommer jag vissna, men mina frön ska leva vidare. Så jag dokumenterar så mycket jag kan. Om mina ord är som pollen innebär det att de kan framkalla en allergisk reaktion hos vissa. Det är inte syftet. Bara en kul bieffekt!
Allt handlar ju om förökning…

Detta är ett samarbete mellan mig och min vän Matti Arbiv – som skrev texten ovan. Det är hennes berättelse och röst som jag har animerat till och gjort en kortfilm av.

2. 1 av 10

Många vägrar inse att i progressiva Sverige sker saker vi gärna blundar för och låtsas som att det inte händer.

3. Varje kväll är karaokekväll i Vietnam

Jag lyckades planera min resa till Vietnam precis i övergånspunkten från lite oro till global hysteri. Landet började sakta stänga ner och fler och fler kastade misstänksamma och oroliga blickar på oss. Inresor till Vietnam förbjöds kort efter att vi kommit in i landet och snart skulle det visa sig svårt att ta sig hem också.

Vi var inte långt ifrån att fastna där på obestämd tid och ingen tycktes svara i telefon för att hjälpa oss. Så när vi lyckades få ihop det i sista sekund och ta oss hem var jag mer än tacksam att få komma tillbaka till Sverige. Trots den omtumlande upplevelsen är jag enormt tacksam över att få tagit del av Vietnam trots den uteblivna sista veckan vi hade planerat.

4. Bilder från Vietnam

Folk har sina hem öppna, man ser in när någon ligger och kollar på TV, någon gör mat, någon sover. Dem sover överallt faktiskt, på mopeder och i hängmattor. Mycket sker på gatan, en lagar en moped, en annan går och håller en levande höna i fötterna upp och ner, en annan skalar palsternacka, någon sprutar nästan på en med vattenslang och en hel familj åker förbi på en moped. Det är så mycket rörelse hela tiden och finns alltid något att förundras över.

5. Konstruerade minnen från Vietnam

Det är intressant hur minnen stannar kvar och omformas i ens hjärna. Det är sällan statiska och glider till slut ut i det abstrakta. Allt du såg, allt du ville minnas, smälter samman med tiden medan vissa saker tar du fäste vid och kommer aldrig lämna.

6. Some things last a long time

Rädsla för att stanna kvar på en plats för länge, rädsla att ta sig till nya. Börja om från början varje gång. Rädsla för att bli för bekväm i vissa relationer, rädsla för att inte hitta liknande relationer igen. Ingenting är statiskt och att vara sårbar är bland det vackraste men också det läskigaste som finns.

Verktitel inspirerad av låttext från låten nedanför

Your picture is still
On my wall, on my wall
The colors are bright
Bright as ever

The red is strong, the blue is pure
Some things last a long time
Some things last a long time

7. Vilka är vi för varandra?

Tänkte mycket på relationer, förhållanden, beroendeställningar. Vad man har för ansvar mot varandra och vad man inte har för ansvar.

8. Vill du gräva med mig?

Vill du gråta med mig?
Vill du gräva med mig?
Vill du hjälpa mig förstå mig själv?
Vill du lära mig?

Fria Förberedande Konstlinjen

Tekla jobbar självbiografiskt. Hennes startpunkt när hon skapar är oftast människor: relationer, kroppslighet, känslor och inre tankar. För att uttrycka detta använder hon sig främst av animation och oljemåleri.

Det handlar hela tiden om att göra om saker, upplevelser, minnen till hennes egna. Till något att ta i, att spara, att visa för andra. Hon föredrar det omedelbara, råa uttrycket i konsten, där det ligger mindre fokus på teknik och noggrannhet utan snarare på känslor.